26 Μαΐου 2012


Γκύντερ Γκρας: «Εσύ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε»

Ο Γερμανός Νομπελίστας συγγραφέας Γκύντερ Γκρας αφιερώνει ένα ποίημα στην Ελλάδα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Με αυτό στηλιτεύει την πολιτική που ασκεί η Ευρώπη στην Ελλάδα, «την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Υπερασπίζεται τους Έλληνες και την Ελλάδα και διαμαρτύρεται επειδή η χώρα «ως χρεοφειλέτης δακτυλοδείχνεται γυμνή», μια «χώρα καταδικασμένη στη φτώχεια», «στο χάος κοντά, επειδή στις αγορές δεν ανταποκρίνεται».
Πριν από δύο μήνες είχε προκληθεί σάλος με το ποίημα του συγγραφέα μέσω του οποίου ασκούσε έντονη κριτική στην πολιτική του Ισραήλ.
Στη νέα ποιητική του παρέμβαση ο Γκρας κατηγορεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι της κόβουν την «ανάσα ζωής» με τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν κάθε τόσο. Η Ελλάδα «είναι χώρα χωρίς δικαιώματα, που η δικαιούχα εξουσία της σφίγγει το λουρί όλο και περισσότερο», λέει.
Απευθυνόμενος στους Γερμανούς συμπατριώτες του, ο Γκύντερ Γκρας τους υπενθυμίζει τον ρόλο της Γερμανίας ως κατοχικής δύναμης στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: «Αυτοί που έπληξαν με την βία των όπλων την ευλογημένη με νήσους χώρα, φέραν μαζί με τη στολή τον Χέλντερλιν στο σάκο».
«Ανούσια θα μαραζώσεις χωρίς τη χώρα, της οποίας το πνεύμα εσένα, Ευρώπη, επινόησε», καταλήγει ο γερμανός νομπελίστας.

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: