31 Μαΐου 2012


Ανακαλύφθηκε η «νέα Ελλάδα» και λέγεται... Ισπανία


Ο Μάθιου Λιν, αναλυτής στη Strategy Economics, σε άρθρο του στο Marketwatch παραθέτει έξι λόγους, για τους οποίους συμφέρει την Ισπανία να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Λιν:

  • η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί,
  • έχει ήδη κουραστεί από τα μέτρα λιτότητας,
  • διαθέτει πραγματική οικονομία,
  • είναι πολιτικά ασφαλής,
  • έχει ευρύτερους ορίζοντες, λόγω των ισπανόφωνων οικονομιών της Λατινικής, Αμερικής, αλλά και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ,
  • και η συζήτηση για την έξοδό της έχει ήδη ξεκινήσει.

«Ίσως το Spexit να συμβεί πριν από το Grexit», καταλήγει ο κ. Λιν.

Στο μεταξύ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2% τον Απρίλιο στα 1,62 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δημοσίευμα θεωρεί τη μείωση αυτή ως ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ισπανία.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται επίσης στοιχεία της ΕΚΤ, η πτώση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ισπανία ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 32 δις. ευρώ τον Απρίλιο και ήταν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από την εισαγωγή του ευρώ.

Η Κομισιόν επιχείρησε την Τετάρτη να κατευνάσει τα πνεύματα, εισηγούμενη για την Ισπανία την επιμήκυνση κατά 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα ανήλθε το 2011 στο 8,9%, ενώ η χώρα αυτή αδυνατεί εξαιτίας της ύφεσης, της τραπεζικής κρίσης και της ανεργίας να πετύχει το στόχο μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλέποντας αρχικά. Η Επιτροπή ζήτησε επιπροσθέτως από τη Μαδρίτη να υποβάλει μέχρι τον Ιούλιο ένα διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογή που θα καλύπτει την περίοδο 2013-2014.

Σήμερα, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων υποχώρησε ελαφρά στο 6,56%, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος και τις θυσίες που αυτή συνεπάγεται για τους Ισπανούς πολίτες. Τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ισπανία κινούνται προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή τα γερμανικά, ελβετικά και αμερικανικά ομόλογα, ενώ κέρδη έχουν και τα γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) διατηρείται σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,28%, ενώ μειώθηκε και η απόδοση των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων στο 2,35%.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: