6 Μαρτίου 2013

Ν. Μαντούρο: "Επίθεση του εχθρού η ασθένεια και ο θάνατος του Τσάβες"

Πέθανε ο ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες

[Πηγή: Left.gr, 06/03/2013]
Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Η σορός του Ούγκο Τσάβες, θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η δημόσια κηδεία παρουσία προφανώς πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα. 
«Η τελετή της κηδείας και το επικήδειο αφιέρωμα θα γίνει στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
 Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
Σε διάγγελμά του προς το λαό της Βενεζουέλας την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαντούρο χαρακτήρισε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, εντάσσοντας μάλιστα την «επίθεση» στο «μπαράζ των συνομωσιών» οι οποίες εξυφάνθηκαν, κατά τον ίδιο, στη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσάβες.
Η ανακοίνωση του θανάτου
Η ιστοσελίδα του Telesur έχει τίτλο «Ο πρόεδρος Τσάβες πέθανε χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο».
Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαντούρο, ανακοινώνει το θάνατο του προέδρου της χώρας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως επέδειξε «μεγάλο θάρρος, σθένος μεγάλο (...) Πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι παρά ποτέ (...) Θα είμαστε άξιοι κληρονόμοι του».
Στους δρόμους για τον Τσάβες
Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.
Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε.
«Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.
Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.
«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.
Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter.
Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.
Ανεπανόρθωτη η απώλεια Τσάβες λένε οι ηγέτες της Λ. Αμερικής
Η επίσημη ανακοίνωση της Κούβας για τον Τσάβες
«Ο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η Αβάνα για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας.
Με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τις κουβανικές αρχές για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνηση της Κούβας.
Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας, εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το θάνατο του Τσάβες και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, από σήμερα έως την Παρασκευή, στη μνήμη του κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.
«Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», ανακοίνωσε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας «την υποστήριξή, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη».
«Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ότι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία, συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά» σημείωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Αβάνα.
Με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αναφέρθηκε στο χαμό του Ούγκο Τσάβες.
Ο Μοράλες χαρακτήρισε τον Τσάβες αδελφό και δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες θα βρίσκεται στο Καράκας.
Ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης» δήλωσε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ενώ η κυβέρνηση της Νικαράγουας σημείωσε ότι δεν πεθαίνουν ποτέ μεγάλοι άνδρες σαν τον Τσάβες.
Για ανεπανόρθωτη απώλεια έκανε λόγο και η Πρόεδρος της Βραζιλίας.
Η Ντίλμα Ρούσεφ, ανέφερε ότι παρότι δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες , ο θάνατος του είναι μία ανεπανόρθωτη απώλεια.
Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της σημείωσε.
Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής),. «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», πρόσθεσε.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της σταδιοδρομίας του
1982: Ιδρύει το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ (MBR). 
4/2/1992: Ηγείται αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Αντρές Πέρες. Φυλακίζεται για δυόμιση χρόνια, έως ότου απελευθερώνεται από τον νέο πρόεδρο, Καλντέρα. Το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ μετονομάζεται σε ''Κίνημα 5η Δημοκρατία'' (MVR). 
6/12/1998: Εκλέγεται πρόεδρος της χώρας με ποσοστό 56%. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τα κόμματα ''Κίνηση προς το Σοσιαλισμό'' (MAS) και ''Κόμμα για όλους'' (PPT).
2/2/1999: Ορκίζεται πρόεδρος.
16/12/1999: Εγκρίνεται με συντριπτική πλειοψηφία το νέα Σύνταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία έως το 2012.
30/7/2000: Επανεκλέγεται πρόεδρος για εξαετή θητεία, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα. Συγκεντρώνει το 59,5% των ψήφων.
12/4/2002: Εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τις ένοπλες δυνάμεις και μεταφέρεται σε στρατιωτική βάση νότια του Καράκας. Είχε προηγηθεί η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης στην πρωτεύουσα, για την οποία ο στρατός απέδωσε την ευθύνη στους υποστηρικτές του. Την εξουσία αναλαμβάνει μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου επιχειρηματιών.
14/4/2002: Αποκαθίσταται στην εξουσία. Απευθύνει έκκληση για ενότητα και ανακοινώνει την έναρξη ''ενός εθνικού διαλόγου στρογγυλής τραπέζης''.
10/12/2002: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση επιστράτευσης λόγω της παρατεινόμενης γενικής απεργίας που οργάνωσε η αντιπολίτευση με αίτημα την παραίτησή του. Στις 3/2/2003, η αντιπολίτευση τερματίζει επίσημα τη γενική απεργία και στις 29/5, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία για δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή του στην προεδρία.
15/8/2004: Κερδίζει το δημοψήφισμα για την παραμονή του στην προεδρία. Το 58,25% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ και το 41,74% κατά, αποτέλεσμα το οποίο απορρίπτει η αντιπολίτευση ως προϊόν "εκλογικής νοθείας" και "χονδροειδούς χειραγώγησης".
3/12/2006: Επανεκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 62,89%.
18/1/2007: Το Κοινοβούλιο, στο οποίο η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει, του μεταβιβάζει ομόφωνα "πλήρεις εξουσίες" για 18 μήνες.
2/12/2007: Ηττάται στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε με στόχο την εδραίωση ενός σοσιαλιστικού κράτους που θα του επέτρεπε να θέτει απεριόριστα υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, να εφαρμόσει σειρά κολεκτιβιστικών μέτρων στην οικονομία και να έχει το δικαίωμα επιβολής της λογοκρισίας στον Τύπο σε καταστάσεις κρίσης.
15/1/2009: Το κοινοβούλιο εγκρίνει τροπολογία του συντάγματος για την κατάργηση των χρονικών περιορισμών στην ανανέωση της θητείας προσώπων που εκλέγονται σε διάφορα αξιώματα απευθείας από το λαό, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.
15/1/2009: Εγκρίνεται σε δημοψήφισμα, με ποσοστό 54,36%, η συνταγματική τροπολογία που επιτρέπει απεριόριστο αριθμό προεδρικών θητειών.
26/9/2010: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όμως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών, κάτι που δυσκολεύει την παντοδυναμία του. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (2005), με αποτέλεσμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κατέχει επί πέντε χρόνια τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.
1/7/2011: Ο Τσάβες παραδέχεται ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Κούβα για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.
17/8/2011: Ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού και ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό.
28/2/2012: Υποβάλλεται σε νέα επέμβαση για αφαίρεση όγκου από την περιοχή της πυέλου.
12/5/2012: Ανακοινώνει "το τέλος και την επιτυχία" της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν στην Κούβα για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει.
10/7/2012: Ανακοινώνει ότι έχει ανακάμψει πλήρως από τον καρκίνο.
8/10/2012: Επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος της χώρας, με ποσοστό 54% των ψήφων, έναντι του 45% του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.
12/12/2012: Υποβάλλεται σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στην Κούβα μετά την επανεμφάνιση καρκίνου, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά επιτυχής.
10/1/2013: Ο Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί πρόεδρος ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Σε 30 ημέρες οι εκλογές στη Βενεζουέλα
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών, για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα. Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο.
«Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες », είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.
Ο ίδιος παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις τελετές μνήμης και την κηδεία του Ούγκο Τσάβες, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι σε επταήμερο εθνικό πένθος και αναστέλλονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες, από σήμερα έως την Παρασκευή. «Η κηδεία και τα μεταθανάτια αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε ο Χούα, χωρίς να όμως να διευκρινίζει εάν θα γίνει «Χριστιανική ταφή» του Τσάβες.
«Την Παρασκευή στις 10 π.μ.( ώρα Βενεζουέλας), θα έχουμε την επίσημη τελετή στην Στρατιωτική Ακαδημία», είπε ο Χούα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Τσάβες. «Εμείς θα παρέχουμε κάθε διοικητική μέριμνα για το πλήθος των πολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να δουν τον πατέρα τους, τον ελευθερωτή τους, τον προστάτη τους», πρόσθεσε.
Σήμερα το πρωί, η σορός του Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου πέθανε, στην Στρατιωτική Ακαδημία, λίκνο της Μπολιβαριανής Επανάστασης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να αποκαλύψει τη διαδρομή της πομπής.

[Πηγές: ΑΜΠΕ, enikos, NET, Nαυτεμπορική]

Δεν υπάρχουν σχόλια: