9 Μαΐου 2013

Ημερίδα (Πέμπτη, 9 Μαΐου): Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα 68 έτη μετά την ήττα του ναζισμού

Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα 68 έτη μετά την ήττα του ναζισμού


Ημερίδα με ομιλητές τον Μητροπολίτη Σιατίστης, πανεπιστημιακούς, νομικούς και συνδικαλιστές


Φωτογραφία-σταθμός της νίκης των Συμμάχων και της ήττας του ναζισμού: σοβιετικός στρατιώτης υψώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχστακ με φόντο το κατεστραμμένο Βερολίνο. Ηταν Μάιος του 1945 (AP Photo/ITAR-TASS, Yevgeny Khaldei)
Ημερίδα με τίτλο «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα» οργανώνει Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης») με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 68 χρόνων από τη συντριβή του ναζισμού στις 9 Μαΐου 1945.
Επίκαιρο είναι το θέμα με το οποίο ανοίγει η ημερίδα. Για την «Ευρώπη της κρίσης και το φαινόμενο του νεοναζισμού» θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Κουζής Γιάννης και ο νομικός Δημήτρης Μπελαντής.
Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος υπό τον τίτλο «Κρίση αξιών και θεσμών. Το μέλλον της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για το θέμα θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, ο δικηγόρος Βαγγέλης Κουρής, η Ελένη Ζωγραφάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, και η λειτουργός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλκυόνη Αριστοπούλου.
Εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων θα απευθύνουν χαιρετισμό ενώ μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει διάλογος με ερωτήσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του κοινού. Τις συζητήσεις θα συντονίσουν ο πανεπιστημιακός και τέως μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ Θεοφάνης Πάκος και ο επίσης πανεπιστημιακός και μέλος του ΣΦΕΑ, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας) Θανάσης Καλαφάτης.
Νέο εγερτήριο συνειδήσεων
Τα μέλη του ΣΦΕ που καλούν στην εκδήλωση αυτή υποστηρίζουν στο σημείωμά τους ότι το όραμα μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης των λαών έχει προσγειωθεί ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. «Τα εξήντα οκτώ χρόνια από την 9η Μαΐου 1945, που μέχρι προχθές ακόμα πιστεύαμε ότι μας χώριζαν ανεπίστρεπτα από τον ερειπιώνα των λαθών και των εγκλημάτων που ήταν ο κόσμος την επαύριο της αντιναζιστικής νίκης, μοιάζει σαν να μην έχουν περάσει»αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός μεθοδευμένου, αδίστακτου και εντεινόμενου πολέμου κατά των δημοκρατικών θεσμών που εγκαθιδρύθηκαν μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που με αγώνες και θυσίες κατέκτησε ο λαός μας» πρσθέτουν και επισημαίνουν:
«Στον πόλεμο αυτό, οι ενορχηστρωτές του έχουν αναθέσει σταδιακά, άλλοτε με την υπερπροβολή και άλλοτε με την αποσιώπηση, κεντρικό ρόλο στους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Άμεσος στόχος τους είναι η σπίλωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η συκοφάντηση και απαξίωση συνολικά της αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-74, η απάλειψη από τη συλλογική μνήμη των θηριωδιών που διέπραξαν στη διάρκεια της Κατοχής οι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, η αποκαθήλωση της Αντίστασης 1940-44 από τη συνείδηση των Ελλήνων».
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του ΣΦΕΑ 1967-1974 που υπογράφει επισημαίνοντας ότι «οι καιροί σαλπίζουν ξανά εγερτήριο συνειδήσεων» είναι: Γιάννης Στρατής (μαθηματικός), Θεοφάνης Πάκος (πανεπιστημιακός), Παναγιώτης Κρητικός (τέως αντιπρόεδρος της Βουλής), Θόδωρος Στίνης, Σελήνη Σαββινίδου(δημοσιογράφος), Ελένη Βούλγαρη (δ. υπάλληλος), Νίκος Απανωμεριτάκης (δ. υπάλληλος), Νίκος Καργόπουλος (χημικός), Λαοκράτης Βάσσης(φιλόλογος), Ανδρέας Νεφελούδης (οικονομολόγος).
Την Πρωτοβουλία στηρίζουν με τις υπογραφές τους δεκάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που σήμερα κινούνται πολιτικά στον λεγόμενο ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά. Περιλαμβάνονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Νάντια Βαλαβάνη, Γιάννης Δραγασάκης, Στέλιος Παππάς, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μπάμπης Γεωργούλας, Παύλος Κλαυδιανός , Νίκος Μανιός, Μπάμπης Κοβάνης, Μάκης Μπαλαούρας κ.ά.), του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (Αλ. Αλαβάνος) και διαφόρων σχημάτων της Αριστεράς αλλά και προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ (πρώην υπουργός Στάθης Γιώτας) κ.ά. Επίσης, υπογράφουν η σκηνοθέτις Αλίντα Δημητρίου, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Γιανουλόπουλος, ο ανθρωπολόγος-συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου, ο εκδότης και μέλος ΣΕΥΑΕΚ (Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο) Γιώργος Καραμπελιάς κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: