24 Ιουνίου 2013

Οι Αμερικανοί βάζουν γερά πόδι στην Ευρώπη

Οι Αμερικανοί βάζουν γερά πόδι στην Ευρώπη


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Με πραγματικό φόβητρο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – Ε.Ε. και με αφορμή το παγκόσμιο πρόγραμμα κατασκοπίας της NSA, τα γερμανικά Μέσα ξιφούλκησαν με την ευκαιρία της επίσκεψης Ομπάμα
Του Μιχάλη Ψύλου
[Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2013]
«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της από την Αμερική» έγραφε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», «υποδεχόμενο» τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Το γερμανικό περιοδικό δεν δίσταζε μάλιστα να κατηγορήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για «ήπιο ολοκληρωτισμό» και να θέσει το ερώτημα: «Είναι ο Ομπάμα φίλος;»
Επισήμως, αφορμή για την επίθεση ήταν οι αποκαλύψεις για το τεράστιο πρόγραμμα κατασκοπίας της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA), με τη βοήθεια του οποίου η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να παρακολουθεί όλον τον κόσμο. Οι αιτίες είναι φυσικά πολύ βαθύτερες. Αλλωστε, το ίδιο το γερμανικό περιοδικό αναγκάζεται να το ομολογήσει: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση», γράφει το «Σπίγκελ», «πρέπει να προστατεύει την ήπειρο από την επίτευξη της παντοδυναμίας της Αμερικής».
Iστορική συμφωνία
Η μεγάλη αγωνία του Βερολίνου είναι πως θα αποτρέψει τη νέα «επέμβαση» των Αμερικανών στη Γηραιά Ηπειρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία έχει στόχο τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – Ε.Ε., η οποία -όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον- είναι «η μεγαλύτερη διμερής εμπορική συμφωνία στην ιστορία».
Πράγματι, τα… λεφτά είναι πολλά. Το 2000 το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών ΗΠΑ – Ε.Ε. ήταν 350 δισ. δολάρια. Το 2008, το ευρωαμερικανικό εμπόριο είχε απογειωθεί, φτάνοντας τα 655 δισ., αλλά το 2010, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, υποχώρησε στα 500 δισ. δολάρια, για να φτάσει το 2012 στα 580 δισ. δολάρια.
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι, που είναι αποδυναμωμένοι από την κρίση, θα αναγκαστούν να δεχτούν τους όποιους όρους τούς επιβάλλει η Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να περάσουν στην αντεπίθεση, καθώς κατανόησαν πλέον ότι όταν επί μία δεκαετία αναλώνονταν σε χαμένες μάχες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, η Γερμανία επέκτεινε την οικονομική και πολιτική ηγεμονία της στην Ευρώπη μέσω του ευρώ. Αφήνοντας ουσιαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός Ευρώπης.
Αντιγερμανική πολιτική
Η αντιπαράθεση Βερολίνου – Ουάσινγκτον εξελίσσεται άλλωστε και σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, με τους Αμερικανούς να μην διστάζουν να στηρίζουν όποια πολιτική δύναμη έχει αντιγερμανικά χαρακτηριστικά. Το εντεινόμενο μπρα ντε φερ Ουάσινγκτον – Βερολίνου δεν αποκλείεται να αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης, όποια και αν είναι η έκβαση της αναμέτρησης.
Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσιεύουν, μάλιστα, δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης Ομπάμα που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο «οι Ευρωπαίοι φαίνονται έτοιμοι να υποχωρήσουν σε μερικά από τα πιο δύσκολα θέματα όπως τα αγροτικά προϊόντα».
Αυτό αφορά κυρίως τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ,με τα οποία οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να κατακλύσουν την Ευρώπη στο όνομα της ενιαίας αγοράς ΗΠΑ – EE. «Οι Γερμανοί αγρότες αξιώνουν να απαγορευτεί το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι από την Αμερική» σημειώνει το «Σπίγκελ». Οι Γάλλοι επίσης επιμένουν να εξαιρεθεί από τη συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ η κινηματογραφική βιομηχανία τους. Το Λονδίνο ζητεί ακόμη ειδικές διατάξεις ως παγκόσμιο οικονομικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα αρχίσουν επίσημα τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον.
Νέες συμφωνίες
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι δύσκολες, αλλά εκτιμούν ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να γίνει ευκολότερη και φθηνότερη για τους καταναλωτές η διακίνηση ευρείας γκάμας προϊόντων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Ειδικότερα, θα εξεταστούν η κατάργηση δασμών στους οποίους υπόκεινται προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και το αντίθετο, καθώς και η αλλαγή των εμπορικών κανονισμών που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Ουάσινγκτον αναμένεται να αποδεχτεί τα όποια αιτήματα της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς θέλει να συγκροτήσει νέο μέτωπο κατά της Γερμανίας και επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική τριβή στους κόλπους της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, επιχειρεί ήδη να καταστήσει δυσβάστακτο για τη Γερμανία το οικονομικό βάρος διατήρησης της ευρωζώνης, υποχρεώνοντας το Βερολίνο –μέσω του ΔΝΤ– να επωμιστεί το αστρονομικό κόστος διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Nότου.
 «Ποιος θα μπορούσε να αποτρέψει έναν οικονομικό πόλεμο;» διερωτάται το «Σπίγκελ». «Λόγω της κρίσης του ευρώ, το Βερολίνο θέλει όχι μόνο να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη», λέει ο Μπρους Στόουκς, αναλυτής στο Ερευνητικό Κέντρο «Pew», στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: