4 Αυγούστου 2013

Συμβουλές για νέα Pax Americana

Συμβουλές για νέα Pax Americana

Το Ινστιτούτο Εντερπράιζ βλέπει κινδύνους για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των υδρογονανθράκων και ζητά μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από τις ΗΠΑ, με οικοδόμηση συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή
Του Τάσου Τσακίρογλου
Τους υδρογονάνθρακες που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζει άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή, το συντηρητικό αμερικανικό Ινστιτούτο Εντερπράιζ, το οποίο σε έκθεση που παρέδωσε προ ημερών στον Αμερικανό πρόεδρο ζητεί από τις ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους κυρίως στην Τουρκία και στις απειλές που εκτοξεύει κατά της Κύπρου, αλλά και να οικοδομήσουν συμμαχίες και σχήματα που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη άντληση των υδρογονανθράκων Ισραήλ και Κύπρου.
Στα βασικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις:
• Οτι η ανακάλυψη το 2010 τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πυροδότησε σημαντικές διαμάχες γύρω από τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) Ισραήλ, Κύπρου, Τουρκίας και Λιβάνου.
• Οτι οι ναυτικές δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, η επιδίωξη της Ρωσίας να αυξήσει τη διεθνή της επιρροή, η υπερβολική αυτοπεποίθηση της Τουρκίας και η πολιτική αναταραχή σε Συρία και Αίγυπτο έχουν ενισχύσει τη ένταση στην Αν. Μεσόγειο.
• Οτι, δεδομένων αυτών, οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή, δημιουργώντας νέα πεδία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και βοηθώντας στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής αμυντικής συμμαχίας. Στο τελευταίο αυτό σχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, αφού ο συντάκτης της έκθεσης σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να πείσει την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ μπορούν να εγγυηθούν τα διπλωματικά και οικονομικά τους συμφέροντα περισσότερο απ” ό,τι η Ρωσία και η αραβική Μέση Ανατολή.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως ενώ η Σαουδική Αραβία και η Αλάσκα είναι πλουσιότερες σε αέριο και πετρέλαιο, η εγγύτητα των κοιτασμάτων της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Αν. Μεσόγειος) στις ακτές και στην ευρωπαϊκή αγορά, τα καθιστά περισσότερο ελκυστικά στους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και αμερικανικές εταιρείες, όπως η Noble Energy.
Οσον αφορά την Τουρκία, υπενθυμίζει τις απειλητικές δηλώσεις των υπουργών Εγκεμέν Μπαγίς και Τανέρ Γιλντίζ κατά της Κύπρου, αλλά και τον εναγκαλισμό με τη Χαμάς και την επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ, συμπεραίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν στην Αγκυρα για τη σταθερότητα της περιοχής.
Στο σύνολό της η έκθεση αποτελεί ένα σήμα κινδύνου για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στις οποίες συνιστά μεγαλύτερη παρεμβατικότητα στην Αν. Μεσόγειο, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: