24 Αυγούστου 2013

Βρετανικός μυστικός σταθμός παρακολούθησης στη Μέση Ανατολή

Βρετανικός μυστικός σταθμός παρακολούθησης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Independent
Η βρετανική κατασκοπευτική βάση GCHQ στο Τσέτναμ
[Πηγή: Athens Voice, 23/08/2013]
Η Βρετανία διαθέτει έναν μυστικό σταθμό παρακολούθησης στη Μέση Ανατολή μέσω του οποίου υποκλέπτει μαζικά τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου τα οποία κατόπιν μοιράζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Independent.
Ο σταθμός αυτός αποτελεί μέρος ενός δικτύου παρακολουθήσεων εκτιμώμενης αξίας 1 δισεκ. λιρών το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία η Βρετανία για να παρακολουθεί τις ψηφιακές επικοινωνίες, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσε ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Οι διαρροές του Σνόουντεν προκάλεσαν σάλο σε διεθνές επίπεδο, έφεραν αντιμέτωπο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με το Κρεμλίνο και ώθησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να απαιτήσουν την επιστροφή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων από την εφημερίδα Guardian.
Η εφημερίδα Independent, η οποία δεν αποκάλυψε πώς απέκτησε πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Σνόουντεν, ανέφερε πως οι Βρετανοί προβαίνουν στις παρακολουθήσεις υποκλέπτοντας σήματα από υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που περνούν από την Μέση Ανατολή.
Τα δεδομένα που αντλούνται από τον σταθμό αυτό διαβιβάζονται κατόπιν στην υπηρεσία παρακολουθήσεων της Βρετανίας στο Τσέτναμ (GCHQ), ενώ μέρος τους διανέμεται στην NSA. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν σπεύσει να αυξήσουν τις επιχειρήσεις αναγνώρισης τις οποίες διεξάγουν στην Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο σταθμός αυτός παρακολουθήσεων στην Μέση Ανατολή είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας από το 2007 ως το 2010, σύμφωνα με τον Independent.
Το Φόρεϊν Όφις απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της GCHQ για σχόλια.
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν αμηχανία στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αφού εξέθεσαν το εύρος των προγραμμάτων παρακολούθησης που έχουν θέσει σε εφαρμογή. Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον διατείνονται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους επιχειρούν εντός του πλαισίου της νομιμότητας και ότι οι διαρροές αυτές πλήττουν την ασφάλειά τους.
 Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: