15 Σεπτεμβρίου 2013

Πορεία 100.000 ανθρώπων κατά της λιτότητας στην Πολωνία

Πορεία 100.000 ανθρώπων κατά της λιτότητας στην Πολωνία

Περίπου 100.000 Πολωνοί πραγματοποίησαν πορεία κατά της λιτότητας σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα
του Στέλιου Μπαμιατζή
[Πηγή: news 247, 14/09/2013]
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, για να απαιτήσουν περισσότερες δουλειές και υψηλότερες αμοιβές, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ότι απέτυχε να καταπολεμήσει την ανεργία.
Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως περίπου 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, που οργανώθηκε από τα συνδικάτα, ανεμίζοντας σημαίες και φυσώντας τρομπέτες καθώς περνούσαν ειρηνικά από τους κεντρικούς δρόμους της Βαρσοβίας.
Η πολωνική οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης εδώ και δύο δεκαετίες χωρίς διακοπή αλλά απέφυγε μόλις την ύφεση στις αρχές του χρόνου. Από τότε έχει δείξει σημάδια βελτίωσης αλλά η ανάκαμψη ήταν πολύ αδύναμη για να μειώσει σημαντικά την ανεργία, ιδίως των νέων. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 13,1% έπειτα από ένα υψηλό εξαετίας 14,4% το Φεβρουάριο.
"Ήρθαμε στη Βαρσοβία για να δείξουμε κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση", δήλωσε η Τομάς Ντανιέλεβιτς, 43 ετών, νοσοκόμα, που έλαβε μέρος στην πορεία.
Τα συνδικάτα αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία που δίνει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευχέρεια στον καθορισμό του ωραρίου των υπαλλήλων. Ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφε: "Δουλειά μερικής απασχόλησης, εκμετάλλευση πλήρους απασχόλησης".
"Η κυβέρνηση παίρνει σήμερα την τελευταία προειδοποίηση. Αν δεν βγάλει τα συμπεράσματά της θα αποκλείσουμε όλη τη χώρα, όλους τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους", δήλωσε στους διαδηλωτές ο Γιαν Γκουζ, ηγέτης του συνδικάτου OPZZ.
Η οικονομική επιβράδυνση είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τουσκ να έχει τα χαμηλότερα επίπεδα αποδοχής αφότου ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι χρόνια και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν πως το κόμμα του έχει χάσει έδαφος έναντι της αντιπολίτευσης.
Τον Αύγουστο, μια δημοσκόπηση έδινε στο κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών προβάδισμα-ρεκόρ 11 μονάδων έναντι του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Μια άλλη δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα έδειξε πως το κόμμα του Τασκ εξακολουθεί να προηγείται.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει αποσπάσει τον έπαινο επενδυτών για τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές της, έχει αυξήσει επίσης την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη για τους άνδρες και έχει αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας κατά μία μονάδα, στο 23%, προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, προκαλώντας την οργή πολλών ψηφοφόρων.
Στην προσπάθεια να εμφυσήσει ζωή στη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ευρώπης, το υπουργικό συμβούλιο του Τουσκ χαλάρωσε τη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα φέτος και διεύρυνε το σχεδιαζόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αποφάσισε επίσης να επαναφέρει στο κράτος τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία ώστε να δώσει περισσότερο έδαφος για να δημιουργηθεί ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα όμως αυτών των κινήσεων θα πάρουν χρόνο για να έχουν μια επίδραση στην οικονομία και να ανακόψουν την απογοήτευση πολλών στην Πολωνία, η οποία θεωρείται πηγή πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή μετά τη χωρίς προηγούμενο νίκη του Τουσκ για δεύτερη θητεία το 2011.
"Πρέπει να διαμαρτυρόμαστε επειδή τα πράγματα γίνονται χειρότερα", δήλωσε μια νεαρή γυναίκα ονόματι Όλα. "Σε σύγκριση με δυτικά κράτη είμαστε ένα σκάφος που βυθίζεται, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της Ευρώπης και έχουμε τα προαπαιτούμενα για να γίνουμε πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη".
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015. Το 2014 θα διεξαχθούν εκλογές για τις περιφερειακές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: