12 Σεπτεμβρίου 2013

Διερευνητική αλλά ελπιδοφόρα ιστορική συνάντηση (ΦΩΤΟ)

Διερευνητική αλλά ελπιδοφόρα ιστορική συνάντηση (ΦΩΤΟ)

του Αντώνη Τριανταφύλλου, φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
[Πηγή: AMEN.gr, 10/09/2013]
Η πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι πλέον ένα καταγεγραμμένο γεγονός με βαρύνουσα σημασία. Η συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον Δημήτρη Κουτσούμπα είχε -όπως ήταν αναμενόμενο- διερευνητικό χαρακτήρα, αλλά από τη διάθεση και τις δηλώσεις των δυο ανδρών φάνηκε πολύ πιθανό να υπάρξει και συνέχεια. 
«Η σημερινή ημέρα είναι ευχάριστη. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός». Με αυτές τις φράσεις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συνόψισε την ιστορική του συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα.  
 Οι δυο άνδρες στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν τις διαφορές που χωρίζουν την Εκκλησία και το κομμουνιστικό κόμμα, αλλά επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών και τη διάθεση για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.
«Δεν ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με συγκεκριμένη ιδεολογία. Η Εκκλησία από την πλευρά της δεν είναι ιδεολογία, αλλά πράξη και βίωμα» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση και συνευθύνη όλων των πολιτικών φορέων και της Εκκλησίας η εγρήγορση για την κοινωνία και τους πολίτες.
«Η Εκκλησία και τα πολιτικά κόμματα έχουμε διακριτούς ρόλους» υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, διαβεβαιώνοντας για τη θετική διάθεση του κομμουνιστικού κόμματος να συνεχίσει το διάλογο με την εκκλησία στο πλαίσιο των υφιστάμενων διακριτων σχέσεών τους. 
Η πρώτη συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών με γενικό γραμματέα του ΚΚΕ είχε διερευνητικό χαρακτήρα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Ιερώνυμος στις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για συζήτηση θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ευχήθηκε να υπάρχει συνέχεια και στην επόμενη συνάντησή τους να τεθούν επί τάπητος και πιο ουσιαστικά ζητήματα. 
Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ήταν η οικονομική και κοινωνική κρίση, η φτώχεια και η ανεργία που μαστίζουν μεγάλα στρώματα του κοινωνικού συνόλου, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τον κ. Ιερώνυμο να διατυπώνει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των χριστιανών στη Συρία. 
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υποδέχθηκε με θέρμη στην είσοδο του ιδιαίτερου γραφείου του τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημητρη Κουτσούμπα. 
«Θέλουμε να μάθουμε τα νέα σας» ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο κ. Ιερώνυμος τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να ευχαριστεί τον Αρχιεπίσκοπο για τις ευχές που του είχε αποστείλει το Πάσχα, αλλά και για την ανάληψη των καθηκόντων του ως γγ του ΚΚΕ.
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών όσο και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσαν δημοσίως τη διάθεσή τους να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή νωρίτερα, αλλά λόγω του πιεσμένου χρόνου αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: