20 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ!

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ!

[Πηγή: iskra, 20/10/2013]
ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή (20/10) στην Πορτογαλία κατά των νέων σοβαρών περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα της χώρας βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014 και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας να απορρίψει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο περιλαμβάνει τις περικοπές που χρειάζεται να γίνουν για να ανταποκριθεί η χώρα στους όρους του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός αυτός, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδό της από το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα επιτρέψει την επιστροφή της στις αγορές.
Ωστόσο οι στόχοι αυτοί μπορεί να διακυβευθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει την εξουσία να εμποδίσει σημαντικές περικοπές των δαπανών, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα.
«Ας αγωνιστούμε ώστε τα μέτρα σε αυτόν τον προϋπολογισμό να κριθούν αντισυνταγματικά» δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του CGTP, κατά την διάρκεια της πορείας που έγινε στην Λισαβόνα.
Στη Λισαβόνα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πεζοί αλλά ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα και φορτηγά σε γέφυρα πάνω από τον Τάγο, με τις κόρνες των οχημάτων να συνοδεύουν τα συνθήματα.
Τα συνθήματα όπως «κάτω η κυβέρνηση» συμπλήρωναν πλακάτ και πανό με φράσεις όπως «η πείνα είναι αντισυνταγματική».
Ο Κάρλος κάλεσε σε νέα διαμαρτυρία στην Λισαβόνα την 1η Νοεμβρίου με αίτημα την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και το τέλος των μέτρων λιτότητας.
 
Μια άλλη πορεία στην οποία μετείχαν επίσης χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ επίσης και πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις πολιτών μπορούν να ζητήσουν από το δικαστήριο να ελέγξει αν είναι συνταγματικό.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικά κάποια μέτρα λιτότητας τους τελευταίους 18 μήνες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν εξάλλου σήμερα τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να απορρίψει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014 και να ζητήσει τον έλεγχό του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Σκηνές έστησαν στην Πόρτα Πία, σε κεντρικό σημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή,  δεκάδες διαδηλωτές που είχαν πάρει μέρος στην πορεία κατά της λιτότητας.
Στην τεταμένη κινητοποίηση εναντίον των μέτρων λιτότητας προστέθηκε και το κίνημα «No TaV» που αντιδρά στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (tav) στο βορρά. Κατά τη διάρκεια της πορείας το απόγευμα του Σαββάτου, μέρος της που είχε αποσπαστεί επιτέθηκε και εναντίον γραφείων της ακροδεξιάς CasaPound.
To πρωί της Κυριακής, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι κατασκηνωτές στην Πόρτα Πία ξεκίνησαν να καθαρίζουν το σημείο αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν επί τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: