29 Οκτωβρίου 2013

Η Μαδρίτη αναζητά από τη μύγα… ξίγκι!

Η Μαδρίτη αναζητά από τη μύγα… ξίγκι!

Οι δημοτικές αρχές της ισπανικής πρωτεύουσας προωθούν με πείσμα και επιμονή τα σχέδια για την επιβολή πλούσιων προστίμων, αρχής γενομένης -εκτός απροόπτου- απ’ του χρόνου. Ο «τιμοκατάλογος» θα κυμαίνεται μεταξύ 750-3.000 ευρώ, ανάλογα με το παράπτωμα και τη… σοβαρότητά του
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Τι μπορεί να κάνει ένας υπερχρεωμένος δήμος όταν -παρά τους άμεσους κι έμμεσους δημοτικούς φόρους σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς- δεν γεμίζουν τα ταμεία; Για ορισμένους, η απάντηση είναι απλή κι εύκολη: Επιβάλλεις πρόστιμα σε ό,τι κινείται κι αναπνέει!
Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι τοπικές αρχές στην πόλη της Μαδρίτης, στον πιο χρεωμένο δήμο σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια. Και με εξπρές διαδικασίες, έβαλαν μπρος τα νέα… φιλόδοξα σχέδια να ενισχύσουν τα άδεια ταμεία τους, βαρώντας τους πάντες στο «κεφάλι»!
Σου πήραν το σπίτι οι τράπεζες και κοιμάσαι στα παγκάκια; Ζητιανεύεις στα πεζοδρόμια; Καθαρίζεις στους δρόμους τζάμια Ι.Χ. για να τα βγάλεις πέρα; Κινδυνεύεις να φας πρόστιμο, κι ας μην έχεις να το πληρώσεις; Εχεις σπίτι κι από την κουπαστή του μπαλκονιού σου κρέμονται γλαστράκια; Θα φας ακόμη πιο γερή «καμπάνα» 3.000 ευρώ (!), απλά και μόνον επειδή τα φυτά σου μπορούν να γίνουν -διά της ακατανίκητης βαρύτητας- φονικό όπλο για τους διερχομένους…
Επισήμως, όλα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας για την καταπολέμηση των κρουσμάτων «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» στην ισπανική πρωτεύουσα, μπας κι έτσι οι τουρίστες σταματήσουν να της γυρνούν σταδιακά την «πλάτη». Μόνο φέτος τον Αύγουστο, η τουριστική κίνηση στη Μαδρίτη μειώθηκε 22% συγκριτικά με πέρυσι. Και η τάση αυτή συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο, με τις αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας να μειώνονται κατά 11,7% (φυσικό κι επόμενο, βέβαια, μετά τη νέα αύξηση του φόρου).
Βάσει αυτής της μπακαλίστικης λογικής λοιπόν να βγει «κι από τη μύγα ξίγκι», οι δημοτικές αρχές της ισπανικής πρωτεύουσας προωθούν με πείσμα και επιμονή τα σχέδια για την επιβολή πλούσιων προστίμων, αρχής γενομένης -εκτός απροόπτου- απ” του χρόνου. Ο «τιμοκατάλογος» θα κυμαίνεται μεταξύ 750-3.000 ευρώ, ανάλογα με το παράπτωμα και τη… σοβαρότητά του.
Στην εξαιρετικά μακρά λίστα συμπεριλαμβάνονται τα πάντα, στη λογική «όλα στο τσουβάλι». Οι ρατσιστικές ή ομοφοβικές συμπεριφορές φέρ’ ειπείν αποτιμώνται το ίδιο με τους επικίνδυνους ελιγμούς με πατίνια στον δρόμο, στα 1.500 ευρώ πρόστιμο. «Κοψοχρονιά»… μόλις στα 750 ευρώ θα είναι π.χ. η βουτιά σε σιντριβάνι, το τίναγμα χαλιών στο μπαλκόνι, το τάισμα ή το πλύσιμο κατοικιδίων σε δημόσιους χώρους.
Για να γλιτώσουν τις «καμπάνες», οι πλανόδιοι μουσικοί θα πρέπει να βγάλουν άδειες και να συμμορφωθούν με τους νέους αυστηρούς κανόνες, που τους υποχρεώνουν να αλλάζουν κάθε μιάμιση ώρα πόστο, σε απόσταση όχι μικρότερη του μισού χιλιομέτρου μεταξύ τους! Πολύ βολικά, στην ίδια λογική… αποσυμφόρησης των κεντρικών σημείων της πόλης, προβλέπονται πρόστιμα και για όσους στρατοπεδεύουν εφεξής ειδικά στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, που τυγχάνει να είναι το σημείο αναφοράς των Ισπανών «Αγανακτισμένων»!
Οπως ήταν φυσικό, οργανώσεις προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και η σοσιαλιστική δημοτική αντιπολίτευση έχουν ξεσηκωθεί, καταγγέλλοντας τις δημοτικές αρχές για κρυφή πολιτική ατζέντα και πρωτοφανείς αυταρχικές μεθόδους. Αλλά το «αυτί» της δεξιάς δημάρχου -και συζύγου του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Αθνάρ- Ανα Μποτέγια δεν δείχνει να «ιδρώνει».
Στα δύο χρόνια που μετρά πλέον η θητεία της στην «κεφαλή» του Δήμου της Μαδρίτης κι έπειτα από μια 8ετία στην αντιδημαρχία γνωρίζει πια καλά και από πρώτο χέρι ότι δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στα -πάλαι ποτέ παχυλά- έσοδα από τα δημοτικά τέλη στα κατασκευαστικά έργα. Αυτά άλλωστε έχουν σταματήσει προ πολλού, αφότου έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων.
Ως πικρή ανάμνηση εκείνου του «πάρτι» ασυδοσίας στέκουν σήμερα έρημα στάδια κι άλλες κατασκευές, που έγιναν με την προοπτική ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τρεις φορές τούς διεκδίκησε μάταια η ισπανική πρωτεύουσα, μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η τελευταία φορά ήταν μάλιστα αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω της κρίσης χρέους. Αποτέλεσμα της… αυτοκαταστροφικής αυτής εμμονής ήταν να «φουσκώσουν» κι άλλο τα χρέη του δήμου, τα οποία έχουν πια εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ!
«Η Μαδρίτη έχει γονατίσει», σχολίαζε προ ημερών η εφημερίδα El Pais, περιγράφοντας πώς η άλλοτε πολυσύχναστη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ολοένα κι ερημώνει. Μόνο μέσα στο καλοκαίρι, έκλεισαν 12 θέατρα, δεκάδες κλαμπ έβαλαν λουκέτο, φεστιβάλ τζαζ μουσικής ακυρώθηκαν, μουσεία συγχωνεύτηκαν, ως… παράπλευρες απώλειες της σκληρής λιτότητας, των αυξημένων δημοτικών τελών και της εξαΰλωσης της καταναλωτικής δαπάνης των Μαδριλένων.
Ομως αυτή μπορεί να πάρει και πάλι τα πάνω της, με τη βοήθεια της… θεάς Τύχης. «Τζογάροντας» με τις προοπτικές ανάπτυξης μιας καταχρεωμένης πόλης, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης δίνει τώρα τα «ρέστα» της σε ακόμη μία φαεινή ιδέα. Της οσονούπω λειτουργίας στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας του μεγαλύτερου καζίνου στην Ευρώπη, γνωστού ήδη ως Eurovegas!
Προς το παρόν, τα σχέδια είναι ακόμη υπό συζήτηση με τον Αμερικανό μεγιστάνα -κι εξπέρ του είδους- Σέλντον Αντελσον. Ούτε λίγο ούτε πολύ τάζει μια επένδυση 17 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας: αριθμητικά λίγο λιγότερες από το ήμισυ των άνεργων κατοίκων της Μαδρίτης.
Υπάρχει ωστόσο ένα… μικρό πρόβλημα. Και -ναι- έχει να κάνει με τα εξοντωτικά πρόστιμα του αυστηρότατου αντικαπνιστικού νόμου. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον Αμερικανό επενδυτή. Πώς θα βγάλει κέρδη, διαμαρτύρεται, εάν οι πελάτες του αναγκάζονται κάθε τρεις και λίγο να εγκαταλείπουν τα τραπέζια του τζόγου για ένα τσιγάρο έξω, στα πεταχτά;
Την απάντηση καλείται τώρα να δώσει αρμοδίως η ισπανική κυβέρνηση, που ζυγίζει τις επιλογές της. «Η υγεία θα έρχεται πάντα πρώτη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», τονίζει συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα η υπουργός Υγείας. Κι όσο περνά ο καιρός τόσο η Ανα Μάτο δηλώνει πιο ανοιχτή σε «κάθε είδους προτάσεις», που θα μπορέσουν να συνδυάσουν και τα δύο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: