24 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΤ κατά εργαζομένων με χημικά και κλομπ στη Χαλκίδα

ΜΑΤ κατά εργαζομένων με χημικά και κλομπ στη Χαλκίδα

Φωτο: eviazoom
Του Γιώργου Δελιχά
Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» εφαρμόστηκε ακόμα μια φορά απέναντι σε κινητοποιήσεις εργαζομένων, καθώς την επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ με ρίψη χημικών, κρότου-λάμψης αλλά και χτυπήματα με κλομπ δέχθηκαν χθες το πρωί εργαζόμενοι της Εύβοιας που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
Επειτα από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Τσιμέντα Χαλκίδας, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΣΕΛΜΑΝ και Ηλεκτρομηχανική Κύμης συμμετείχαν αρχικά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας, με κατάληξη το κτίριο του Διοικητηρίου της Εύβοιας στη Χαλκίδα. Ωστόσο, φτάνοντας στο κτίριο του Διοικητηρίου, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ που τους απαγόρευσαν να προσεγγίσουν τον χώρο.
Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να πλησιάσουν την είσοδο του αύλειου περιφραγμένου χώρου του κτιρίου, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ, που τους απώθησαν με τη ρίψη χημικών. Μάλιστα υπήρξαν μικροτραυματισμοί εργαζομένων από τα αστυνομικά κλομπ, ενώ, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των σωματείων αλλά και πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Διοικητήριο ούτε απλών πολιτών που ήθελαν να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Στέφανος Μπασινάς, μετά τα όσα συνέβησαν, επισκέφθηκε την Εισαγγελία Χαλκίδας, όπου ενημερώθηκε ότι δεν είχε δοθεί εντολή από την πλευρά του εισαγγελέα για παρουσία αστυνομικών στην είσοδο του Διοικητηρίου, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα στους εργαζόμενους για το ποιος ζήτησε την παρουσία της αστυνομίας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εργαζόμενοι δήλωσαν τη χθεσινή μέρα ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, είχαν δεχθεί την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Διοικητηρίου της Εύβοιας, η οποία κράτησε για περίπου 40 ημέρες. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα συγκεκριμένα σωματεία έχουν να κάνουν με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις όπου εργάζονταν, καθώς είτε τους οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών από αποζημιώσεις είτε δεν τους έχει κοινοποιηθεί καν απόλυση, ενώ τα εργοστάσια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι, τόσο από την πλευρά των σωματείων όσο και από βουλευτές που έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, έχουν καταγγελθεί οι τακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα έχει προσδιοριστεί πως, παρά το γεγονός ότι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δεν τους έχουν αφαιρεθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις και μάλιστα προωθούν ζητήματα που αφορούν την ικανοποίηση συμφερόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: