26 Νοεμβρίου 2013

Λιτότητα α λα …ελληνικά

Λιτότητα α λα …ελληνικά

Με τους πολίτες στους δρόμους, η Βουλή της Πορτογαλίας ψηφίζει τον μνημονιακό προϋπολογισμό του 2014, που μειώνει μισθούς και συντάξεις, κόβει κοινωνικές παροχές και οδηγεί ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση την οικονομία της χώρας.
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
To Σάββατο είχαν πάρει τους δρόμους οι Ισπανοί. Σήμερα, είναι η σειρά των Πορτογάλων να διαμαρτυρηθούν για την άγρια λιτότητα που τους επιβάλλει η κυβέρνησή τους. Την ώρα που οι πολίτες θα διαδηλώνουν, μέσα στη Βουλή θα ψηφίζεται ο μνημονιακός προϋπολογισμός για το 2014 στην τελική του μορφή. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε ήδη πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή την 1η Νοεμβρίου. Κι εκείνη η ψηφοφορία είχε συνοδευτεί από διαδήλωση την οποία είχαν συγκαλέσει τα συνδικάτα και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Aύξηση της φορολογίας
Σήμερα, η δεξιά κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να υιοθετήσει με «πόνο καρδίας» ένα νέο «δύσκολο» προϋπολογισμό με περικοπές 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Το κύριο βάρος θα κληθούν να επωμιστούν οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι θα δουν να πέφτει πάλι ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Ολοι δε οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα σημειωθεί και νέα αύξηση στη φορολογία. Στόχος, να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από το 5,5% που ήταν το 2013 στο 4%.
«Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των θυσιών που απαιτεί από τους Πορτογάλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Οι θυσίες αυτές όμως, διευκρίνισε, είναι δικαιολογημένες καθώς θα αποτελέσουν το «κλειδί» με το οποίο η χώρα θα μπορέσει να ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2014 το πρόγραμμα λιτότητας που συμφώνησε με την τρόικα τον Μάιο του 2011. Τότε, όπως ελπίζει, θα μπορέσει να βγει μόνη της στις αγορές. Διαφορετικά, θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Πιέσεις από την τρόικα
Η Πορτογαλία προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία μια τέτοια «ήττα». Ο κίνδυνος επικρέμαται εδώ και πολλούς μήνες και δεν φαίνεται να έχει αποσοβηθεί εντελώς. Η κυβέρνηση Κοέλιο πιστεύει ότι ακολουθώντας τη μέθοδο του καλού και υπάκουου μαθητή και θα γλιτώσει από τυχόν νέο πακέτο, αλλά και θα πείσει την τρόικα για χαλάρωση στον ρυθμό του προγράμματος, ύστερα μάλιστα και από την πρόσφατη σχετική ενθαρρυντική δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κι ενώ η κυβέρνηση επαφίεται στην καλή διάθεση των δανειστών, οι Πορτογάλοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία της. Με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (γύρω στο 16%), την οικονομία σε ύφεση και τη φτώχεια να βαθαίνει λόγω των περικοπών στις αποδοχές και την περιστολή του κοινωνικού κράτους, οι πολίτες χάνουν την υπομονή τους. Αφενός στις δημοτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το κυβερνών κόμμα υπέστη πανωλεθρία. Αφετέρου, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, στην Πορτογαλία έχουν γίνει τόσες απεργίες και διαδηλώσεις μαζεμένες όσες δεν είχαν γίνει από την πτώση της χούντας το 1974.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, η ενεργή συμμετοχή στρατιωτικών και αστυνομικών στις κινητοποιήσεις.
Την περασμένη Παρασκευή, χιλιάδες αστυνομικοί, χωροφύλακες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις αποδοχές τους που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός και φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι αστυνομικοί βρίσκονται σε μάχη» ή «το ’74 ήταν οι στρατιωτικοί, σήμερα θα σας ρίξουμε εμείς». Οι διαδηλωτές αστυνομικοί μάλιστα έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από το Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να εισβάλουν στο κτίριο.
Η διαδήλωση της Παρασκευής είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του ο αρχηγός της αστυνομίας Πάουλο Βαλέντε Γκόμες. Γεγονός είναι ότι αν οι κατεξοχήν εκφραστές της «τάξης» στρέφονται τόσο δυναμικά κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τότε κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Πορτογαλίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: