21 Νοεμβρίου 2013

Να μείνει εδώ ο Προμηθέας

Να μείνει εδώ ο Προμηθέας

του Σπύρου Κιτσινέλη
[Πηγή: protagon.gr, 21/11/2013]
Στη συνείδηση του ανθρώπου η φλόγα της φωτιάς έχει συνδεθεί με κάτι πολύτιμο και ένα υπέρτατο αγαθό μιας και βοήθησε πολύ στην εξελικτική του πορεία και επιβίωση. Η φωτιά, δηλαδή η ελεγχόμενη δημιουργία και χρήση της έδωσε στον άνθρωπο ζέστη τις κρύες μέρες του χειμώνα, φως τα βράδια και προστασία από κάθε πραγματική ή φανταστική απειλή. Δεν είναι τυχαίο ότι στον γνωστό μύθο ο Προμηθέας που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους τιμωρείται παραδειγματικά από τους θεούς, διότι η φωτιά ήταν δύναμη και μυστικό μόνο δικό τους. Η φλόγα συμβολίζει το ιερό, το ζωογόνο ακόμα και το μεταφυσικό, αφού η καύση ενός υλικού παράγει άϋλο φως. Φως αποκαλούν οι χριστιανοί τον θεό και είναι δύσκολο να βρεθεί θρησκευτική ή γενικά πνευματική δραστηριότητα χωρίς τη χρήση της φλόγας και του φωτός που παράγει.
Τώρα έχουμε την τεχνολογία για να μετατρέπουμε τη νύχτα σε μέρα και η φωτιά εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του τρόπου ζωής μας εφόσον η ενέργεια που χρειαζόμαστε για όλες τις σύγχρονες δραστηριότητές μας παράγεται με καύση. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όμως ακούμε ότι πολλοί δεν έχουν φως στα σπίτια τους και ακόμα περισσότεροι δεν μπορούν να αγοράσουν καύσιμο για να ζεσταθούν. Το να χάνεις το φως και τη ζεστασιά σου δεν είναι μόνο τραγικό σε πρακτικό επίπεδο αλλά και σε συμβολικό. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους είναι ότι δεν έχουμε ανάγκη από δήθεν θεούς αλλά να φροντίσουμε ώστε ο Προμηθέας να μείνει εδώ και όχι να πάρει τον δρόμο για τον Καύκασο.
Βλέπεις, ο Προμηθέας είναι ο νέος που μπορεί να προσφέρει στη γνώση και την παραγωγή αλλά του τρώει το συκώτι κάθε μέρα η αναξιοκρατία, η γραφειοκρατία, η ανεργία και οι κλίκες. Και ο  Ηρακλής που μπορεί να τον σώσει; Είμαστε εμείς οι πολίτες που πρέπει να αλλάξουμε για να μη χαθούμε στο σκοτάδι και οι πολιτικοί που δεν θα κάνουν τους δήθεν σωτήρες αλλά με τόλμη θα προτείνουν πλάνο για ουσιαστική αλλαγή και ας χτυπιέται ο Δίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: