15 Νοεμβρίου 2013

Βουλγαρία: Φοιτητές και εργαζόμενοι κατά Κοινοβουλίου

Βουλγαρία: Φοιτητές και εργαζόμενοι κατά Κοινοβουλίου
Διαδηλωτές προσπαθούν να σπάσουν τα προστατευτικά κάγκελα μπροστά από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο στην Σόφια. (AFP Photo/Dmitar Dilkoff)
[Πηγή: ThePressProject.gr, 15/11/2013]
Οι φοιτητές προστίθενται στους διαδηλωτές που συγκεντρώνονται εδώ και περίπου πέντε μήνες έξω από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, εκφράζοντας οργή για την κυβερνητική πολιτική και για το πολιτικό σύστημα εν γένει
Έξω από τη Βουλή «μεταφέρουν» τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν παράλληλα την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Στόχος, να «καταλάβουν» το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βίαια γεγονότα της περασμένης Τρίτης.
Η επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές, έξω από τη Βουλή την Τρίτη, αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα συνάντησή τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, τονίζουν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite της Σόφιας, εκπρόσωποι του κινήματος των «Φοιτητών που Σηκώνονται Νωρίς», όπως αποκαλείται, ανακοίνωσαν ότι θα διαμαρτυρηθούν την Παρασκευή έξω από τη Βουλή, την ώρα που εντός του κτιρίου θα διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Κάλεσμα σε εργαζόμενους

«Καλούμε όλους τους πολίτες που εργάζονται την Παρασκευή να πάρουν ρεπό και να έρθουν μαζί μας. Μόνο ενωμένοι θα επικρατήσουμε. Παραίτηση!» έγραψαν εκπρόσωποι των φοιτητών στην ιστοσελίδα τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Στόχος των φοιτητών είναι να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο από όλες τις πλευρές και να μην επιτρέψουν σε φιλοκυβερνητικές ομάδες να παρεισφρύσουν στη διαδήλωση. Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη του κυρίου κτιρίου του Πανεπιστήμιου της Σόφιας.
Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και της κυβέρνησής του. Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατάληψη της μεγαλύτερης αίθουσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας στις 23 Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια προχώρησαν στην κατάληψη όλου του κτιρίου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα μαθήματα, αλλά αποφάσισαν, εξαιτίας των επεισοδίων της Τρίτης, να «μεταφέρουν» τις κινητοποιήσεις τους στη Βουλή.

155 μέρες στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, έχουν εισέλθει στην 155η ημέρα. Την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι.
Οι διαδηλωτές επέλεξαν τη συμβολική ημερομηνία 10 Νοεμβρίου προκειμένου να δείξουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ηθικής στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, ακριβώς 24 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.
Την Κυριακή συμπληρώθηκαν, επίσης, 150 ημέρες από την 14η Ιουνίου, οπότε είχαν βγει για πρώτη φορά στους δρόμους οι διαδηλωτές, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.
Ο Ντέλιαν Πέεφσκι παραιτήθηκε τελικά από τη θέση αυτή και επέστρεψε στη Βουλή, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων, αυτή τη φορά από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: