5 Δεκεμβρίου 2013

Ιερός πόλεμος

Ιερός πόλεμος

ΣΥΡΙΑ: Η περιοχή της Μαλούλα ήταν υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και δογμάτων. Ολα αυτά είναι πλέον παρελθόν.
Του Νικόλα Ζηργάνου
Για δεύτερη ημέρα οι ισλαμιστές αντάρτες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κατέχουν την ιστορική χριστιανική πόλη Μαλούλα, που έχει εγκαταλειφθεί από τους 7.000 κατοίκους της. Η Μαλούλα και δύο παρακείμενες κωμοπόλεις, το Τζουμπ Αντίν και η Μπάκα, είναι οι μοναδικές περιοχές στον κόσμο που οι κάτοικοί τους μιλάνε ακόμη τα Αραμαϊκά, τη γλώσσα του Χριστού. Οι τζιχαντιστές απήγαγαν χθες 12 καλόγριες από το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας και τις μετέφεραν στη Γιαμρούντ, μια κωμόπολη 20 χιλιόμετρα βόρεια, που αποτελεί ορμητήριο των φονταμεταλιστών στο στρατηγικής σημασίας όρος Καλαμούν. Στη Δαμασκό, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο έκανε δέηση για τη σωτηρία των 12 καλογριών και για τους δύο Ορθόδοξους Μητροπολίτες που έχουν απαχθεί στο Χαλέπι, η τύχη των οποίων αγνοείται από τον Απρίλιο.
Στη Μαλούλα συνέρρεαν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι, για να επισκεφθούν τα μοναστήρια της Αγίας Θέκλας και του Αγίου Σέργιου, τις δεκάδες πρωτοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες και τις σκαρφαλωμένες στα 1.500 μέτρα σκήτες στις σπηλιές που περιβάλλουν την πόλη. Η περιοχή ήταν υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και δογμάτων. Ολα αυτά είναι πλέον παρελθόν.
Ο κάτοικοι της πόλης, 5.000 χριστιανοί και 2.000 μουσουλμάνοι, είχαν αποφασίσει, πριν φτάσει ο πόλεμος στην πόρτα τους, να απέχουν από τις συγκρούσεις και να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά. Ομως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αλ Νόσρα με 1.800 τζιχαντιστές επιτέθηκε για πρώτη φορά στη Μαλούλα και την κατέλαβε.
Εκτελέσεις
Οι άντρες με τα καλάσνικοφ και τα μαύρα λάβαρα φώναζαν στους τρομοκρατημένους κατοίκους πως ήρθαν «για να κάνουν μαύρες τις ζωές των Σταυροφόρων». Δέκα χριστιανοί κάτοικοι εκτελέστηκαν, οι δύο αποκεφαλίστηκαν με σπαθιά, όταν αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν. Ο τόπος του μαρτυρίου τους ήταν κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Σέργιου, του Ρωμαίου στρατιώτη που έγινε χριστιανός και εκτελέστηκε από τους λεγεωνάριους με σπαθί όταν αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του.
Η Μαλούλα, δυο χιλιετίες μετά, συνεχίζει να είναι θύμα της άχρονης ιστορίας, που επανέρχεται αμείλικτα και κυριαρχεί με το σπαθί πάνω στις ζωές των ανθρώπων.
Η πόλη που άλλαξε πέντε φορές χέρια μέσα σε τέσσερις μήνες, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών, είναι κηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και τα μνημεία της έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτες καταστροφές από τις μάχες. Πολλές εκκλησίες λεηλατήθηκαν και οι σπάνιες εικόνες τους πήραν τον δρόμο για τα παζάρια στη Βηρυτό. Οι κάτοικοι της Μαλούλα την έχουν εγκαταλείψει. Οι χριστιανοί βρήκαν καταφύγιο στη Δαμασκό – όσοι δεν εγκατέλειψαν τη χώρα.
Στην περιοχή του Καλαμούν διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών για τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας που περνάει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Μαλούλα, διατρέχει το ορεινό σύμπλεγμα και συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς. Από τον δρόμο αυτόν σχεδιάζεται να περάσουν τα κομβόι με τα χημικά όπλα για να καταλήξουν στο λιμάνι της Λατάκιας, από όπου θα απομακρυνθούν με πλοία για να καταστραφούν. Οι αντάρτες προσπαθούν να αποτρέψουν την επιχείρηση μεταφοράς των χημικών όπλων και η εκπρόσωπος της διεθνούς Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων παραδέχτηκε ότι για λόγους ασφαλείας δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η μεταφορά μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: