11 Δεκεμβρίου 2013

Η κρίση χρέους δεν είναι ηθική αλλά πρόβλημα κακής ηγεσίας, υποστηρίζει αναλυτής

Η κρίση χρέους δεν είναι ηθική αλλά πρόβλημα κακής ηγεσίας, υποστηρίζει αναλυτής

[Πηγή: Mignatiou.com, 10/12/2013]
Ο Mehdi Hasan, πολιτικός αναλυτής στο φιλελεύθερο βρετανικό περιοδικό New Statesman, σε άρθρο του στη διαδικτυακή ‘HUFFINGTON POST’, με τίτλο «Why Its Misguided to Treat the Eurozone Crisis as a Morality Tale AboutLazySoutherners» (σημ. epambp: «Γιατί είναι παραπλανητικό να αντιμετωπίζουμε την κρίση στην ευρωζώνη ως ηθικοπλαστικό παραμύθι περί “Τεμπέληδων” του Νότου»), επισημαίνει, ότι «στην Ελλάδα η λιτότητα εξακολουθεί να σκοτώνει».
Το άρθρο δημοσιεύεται με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο 13χρονης στη Θεσ/νίκη από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα.
Ο Hasan προβάλλει μεταξύ άλλων τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, (όπου 1 στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος και περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δεν μπορούν να βρουν δουλειά), τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών και τη μείωση του αριθμού γεννήσεων.
Παράλληλα, ο αναλυτής συντάσσεται με την άποψη του διακεκριμένου οικονομολόγου Paul Krugman και του αναλυτή των FT, Martin Wolf, ότι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μοντέρνο παραμύθι ηθικής που κάνει λόγο για τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους, καθώς όπως διευκρινίζει ο ίδιος, τα ποσοστά ρεκόρ χρέους προκλήθηκαν από τραπεζικά δάνεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ενώ η κρίση προκάλεσε την κατάρρευση των εισοδημάτων από τη φορολογία, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα στη χώρα αυτή, η οικονομική ύφεση δεν προκλήθηκε από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες ή το δημόσιο χρέος, αλλά από την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, κυρίως στον κτηματομεσιτικό και τον τραπεζικό τομέα. Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ηθικολογούμε περί χρέους, τονίζει ο Hasan, είναι για να αποφύγουμε την επιλεκτική υποκρισία. Και αυτό γιατί τα χρόνια πριν την οικονομική ύφεση, π.χ. τη διετία 2003 – 2004, η Γερμανία είχε κατ’ εξακολούθηση παραβιάσει τους κανόνες περί ελλείμματος στον προϋπολογισμό όπως αυτοί περιγράφονταν στο Ευρωπαϊκό σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας.
Επίσης, ο τότε Γερμανός Καγκελάριος Gerhard Schroder, ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα του από τις κυρώσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται, το 2006 όταν η Ισπανία και η Ιρλανδία παρουσίαζαν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους, η Γερμανία είχε έλλειμμα και το 2008, όπως απεκάλυψε έρευνα του Bloomberg, υπερχρεωμένες γερμανικές τράπεζες και ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έλαβαν μυστικά δάνεια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Τέλος, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης  χρέους απαιτεί θαρραλέους και οξυδερκείς ηγέτες, όπως ήταν ο Konrad Adenauer ή ο Charles de Gaulle και όχι πολιτικούς όπως η Angela Merkel και ο François Hollande.


Δεν υπάρχουν σχόλια: