18 Ιανουαρίου 2014

Προβολή της ταινίας "ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ" ("Una Giornata Particolare") την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου

Η Πολιτιστική Λέσχη του ΕΠΑΜ ΒΤ συνεχίζει τις κυριακάτικες προβολές ταινιών στα γραφεία μας, Σαλαμίνος 36 - Πλ. Αγ. Λαύρας στο Μαρούσι.  
Αυτή την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 μμ, προβάλλεται η ταινία "ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ" ("Una Giornata Particolare") (1977) σε σκηνοθεσία Έτορε Σκόλα με τους Σοφία Λώρεν και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

Κάθε εποχή και κάθε κοινότητα έχει την κυρίαρχη ιδεολογία της.Εδώ η κυρίαρχη ιδεολογία είναι αυτή του φασισμού. Μια κλασσική ταινία με εξαιρετική σκηνοθεσία, μνημειώδη πλάνα , πολυεπίπεδα καδραρίσματα, πανέξυπνη τοποθέτηση του ατομικού μπροστά από το Ιστορικό (το ραδιόφωνο μεταδίδει ασταμάτητα το ιστορικό γεγονός της παρέλασης), ανάδειξη του "μικρού" και "ταπεινού" σε κορυφαίο δραματικό γεγονός, ενώ ο προβληματισμός της παραμένει αγέραστα επίκαιρος.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ:
Η ξεχωριστή μέρα του τίτλου της ταινίας είναι η 8 του Μάη 1938. Ο φασισμός είναι στο απόγειό του και αυτή τη μέρα ο Χίτλερ επισκέπτεται τη Ρώμη μέσα σ' ένα κλίμα πατριωτικής έξαρσης και φανφαρόνικου μεγαλείου. Είναι όμως και η μέρα που μία απλή νοικοκυρά θα βιώσει μέσα από τον λόγια του "ιδιόρρυθμου" γείτονά της (με τον οποίο θα έρθει τυχαία σε επαφή) την επώδυνη αλλά ελευθερωτική αλήθεια για τον εαυτό της. Μπορεί να ήταν απούσα από το μεγάλο ιστορικό γεγονός της μέρας, ήταν όμως παρούσα στο πιο σημαντικό γεγονός της μέχρι τώρα ανιαρής ζωής της.
Κορυφαίο φιλμ του μοντέρνου κινηματογράφου πάνω στην αλλοτρίωση του ατόμου από την κυρίαρχη ιδεολογία.


Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε όλους. Πείτε το και στους φίλους σας. Θα υπάρχουν καφές, αναψυκτικά και σνακς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: